Wednesday, April 20, 2011

praktis menu

assalamualaikum... ^_____________^

dah mulakan aktiviti memasak tengahari ke? laili dah siap masak pun..mood terlebih rajin sudah..ekeke...
yelah,selalunya kul 10 pagi baru laili start masak tengahari. tapi hari ni,kul 9 setengah lagi dah tung tang..tung tang masak kat dapur. persis chef handalan yang tak diiktiraf..ngeh..ngeh... : )

semuanya sebab keterujaan nak makan ketam masak guna resipi dari my resipi. nampak sedap sangat sampai menitis-nitis air liur...huhuhu..

dan kalau nak try buat,di sini laili share resipinya. tadi dah try makan. memang sedap...*rasa secubit jer..nak makan banyak-banyak tunggu tengahari nanti..hehe..*


sebelum ni laili masak ketam biasa-biasa jer,masak sambal,lemak cili padi ,lemak kuning,sup dan goreng. tak pernah plak try resipi ni. sebab tu teruja lebih sikit sebab ada guna 2 bahan yang laili tak biasa guna bila masak ketam.. daun kari dan telur ayam... 


selamat mencuba k.


ketam bertelur

P1040429
resepi di satukan

Created on : 31-03-2011


 
5Share




Bahan-bahan ( 2 ekor )

  • 2 ekor ketam-dibersihkan
  • 3 sudu bsr sos tiram
  • 3 sudu bsr sos cili
  • 3 sudu bsr cili blend
  • 7 bj bwg merah
  • 1 bj bwg putih
  • sepotong halia
  • 1 bj telur - dipukul
  • 1 tangkai daun kari
  • 1 btg serai-diketuk
  • garam secukup rasa
  • gula secukup rasa
  • minyak untuk menumis
  • bwg besar-hiasan
  • 1 cwn air

Cara-cara

  1. tumbuk bwg merah,bwg putih,halia.
  2. tumis hingga naik bau bersama dgn daun kari & serai. masukkan cili blend td......
  3. masukkan secawan air.
  4. masukkan ketam tutup kuali selama 10 minit.
  5. masukkan semua sos,garam & gula secukup rasa.
  6. bila semua nampak sebati,masukkan telur yg telah dipukul.
  7. kacau cepat2 supaya tidak berketul & sehingga masak.
  8. masukkan bwg besar yg dipotong bulat.
  9. sedia untuk dihidangkan......i
  10. tq empunya resepi..............



p/s : suka sangat makan ketam. kalau kawan-kawan ada resipi best,share dengan ummi khadijah ni k.




---------------------cinta hingga syurga----------------------

4 comments:

Eza Ridzwan said...

suka mkn ketam tapi x suka masak...miahahahaha...masak hanya di hujung minggu...klu masak weekday, buang tebiat la tuhh...bak mai sket!

siti norlaili yusof said...

eza ridzwan : hahaha..boleh2.. pm address nanti laili pos spesel punyer..huhuhu. : )

mama Rayqal said...

kak.. mana gambo?

siti norlaili yusof said...

mama rayqal : ahaha..alahai akak sayang,laili tak tangkap gambar tadi sebab tengah cas bateri..huhu. takpelah,next time laili upload ek.

nt trylah,mmg sedap lah..siap bagi kat jiran n keluarga mertua lagi tadi..hihi.