Wednesday, March 16, 2011

nyum nyum nyum...

assalamualaikum.................

^_____________^

senyum seindah suria k. walaupun dalam hati agak mendung...huhuhu... :)

hari ni laili rasa ceria ckit sbb dpt email dr en.suami.. ckit sebanyak dptlah melegakan ckit keresahan isterinya ini..huhuhu...

klah,x mo sedey2....ptg nt dah blh mms2 dgn en.suami..harus ngadu sepuas2nya.. tggu kat btu nt baru nak sembang panjang lebar... 8P

pagi ni tiba2 terasa rindu masakan emak di kampung. lalu dengan cergasnya,laili ke dapur dibantu oleh PA yg setia,khadijah...hehehe..

*tolong nyebok je pun...dgn kereta mainan dia...hahaha..

so,menu pagi ni...ubi keledek goreng....


ni lah ubi keledek goreng versi ummi khadijah.
^__________^


aik...u olls gelakkan i ye..???? nak kena babap ni.. i tengah rindu kat my mother di kampung okeh... (tiru style cakap norkiah dalam masam manis tu ok...my mother di kampung..hikhik...)


menu masakan ni simple je..bahan pun x banyak.. cuma guna ubi keledek,tepung gandum,tepung goreng adabi n garam secukup rasa. n minyak secukupnya untuk menggoreng..

makan bila dah suam2 lah..cicah plak dgn sos cili.. fuh,marbeles...terangkat makan tu ok..sampai menjilat jari..


ubi keledek ni dulu murah je..tp sekarang ni makin mahal..dah cecah rm3 untuk 1 kg.. patutlah kuih2 pun makin kecik je org buat untuk jual.. so,nak untung,silalah buat kuih sendiri..hehe..

ubi keledek ni boleh buat macam2 tau.

antaranya,karipap,cucur badak,cek mek molek,keledek rebus,keledek bakar,serawa...ada setengah orang panggil pengat..n macam2 lagilah mengikut daya kreativiti n citarasa.

oklah kawan2,x mo celoteh panjang lebar. kalau rasa teringin tu,cepat2 lah masak ye... x pun jadikanlah menu minum petang nanti... kalau makan masa hujan,lagi best... ^____^






selamat bersantap...:)

4 comments:

ieka said...

sedapnya laili klu dpt mkn pns2..dh lme kte xmsk keledek goreng nieh,,harus tangkap klu tjmpe nti...he2..

siti norlaili yusof said...

ieka: ye,harus.. makan masa panas2 pastu ramai2...best.. :)

✿....rossa alina....✿ said...

ya,sekarang saya tengah menahan air liur saya dari terus meleleh jatuh...laparrrr!!!! ;p

siti norlaili yusof said...

....rossa alina.... : wah,kalau macam tu harus segera dapatkan.. masih awal lg ni... cepat2..jgn biarkan air liur dari terus meleleh jatuh okeh,dahlink..hikhik..