Sunday, March 20, 2011

nak jadi ibu ayam

assalamualaikum...........

dah lama laili tak update blog waktu pagi2 camni..tersangat bizi melayan khadijah yang semakin banyak kerenah..asyik nak manja2 je dengan 'mimi' nya ni. dok mana2 pun nak beriba. baru nak menaip update blog je,tangan ni dia dah tarik suruh peluk dia...

hadui...manja bebenor...la ni ummi nya ni tengah usaha bagi khadijah kurangkan ckit tahap kemanjaannya tu. risau plak nanti makin manja dah jenuh...nanti abah khadijah pun tak boleh manja2 dengan ummi..hikhik... *terlebey sudah.. ^_____________^ (haip...skodeng apa tu...????)

apa hal pun,sila mulakan harimu dengan semyum selebarnya...seindah sang suria k..

ayam oh ayam


malam tadi laili berangan nak jadi ibu ayam. mesti untung besar...yelah,kan ramai orang suka ayam..boleh kata hampir tiap hari nak beli ayam dan makan ayam... tambah lagi bila ayam tu digoreng ala2 ayam kfc n cicah dengan sos cili life ataupun kimball..fuh....sedapnya hingga menjilat jari tangan dan jari kaki okeh...


no photo plzzz...i nak mam ni...




nape laili kata untung besar? of coz lah untung besar, sebab sikalang ayam sulah naik halega maa......1kg rm8.20....haiyoooo....manyak mahal.... dahlah laili berdua dengan khadijah ni pun sebulan makan sampai 4 ekor ayam..seminggu 1 ekor.

lepas dengar berita semalam,terus laili kira2 tambah,darab,bahagi,tolak bajet bulanan belanja dapur termasuk susu dumex cekelet untuk khadijah. semua dah naik harga,so...list barang termasuk harga yang laili buat tu,terpksa lah letak harga lebih.. 3x check list tu... risau over bajet.

bukannya apa,laili ni sejak dah bergelar mem besar kepada en.saifull azuan ni.. bab2 harga barang ni memang alert lebih sikit sebab nak menyaving demi masa depan bersama. *nampaknya terpaksalah kensel nak buat langsir baru..huhuhu...semua naik harga..xde 1 pun yang turun harga.. oh en.gaji..awak bila plak nak naik ni...jadi riban2 juta2 lemon ni...???? haish...


khadijah photogedix wif mak de sambil mam anggur...


angan2 hanya tinggal angan2... nak jaga rumah dan anak pun dah terkocoh2. ni plak nak jadi ibu ayam.. *bukan ibu ayam yg jual orang tu okey..yang tu x boleh..dose....


penyudahnya,beli jelah ayam2 yang ada kat supermarket tu.. nak jadi vegetarian pun,sayur pun mahal2 gak...takde yang murah. pandai2 kitalah nak buat belanjawan dan plan masakan untuk keluarga tercinta..jimat2 juga tapi,khasiat pemakanan perlu dijaga. kena cukup semua zat yang diperlukan..



akhir kata,selamat berbelanja dengan berhemah...

p/s:pasni kena buat list dengan ketat..beli yang penting2 jer...yang kemahuan tu,tinggalkan..
khadijah,no more choki2 okey...just susu and healthy food for u okey lovey dovey ummi abah.. gud girl.. ^_____________^




--------------------------------------------cinta hingga syurga------------------------------

8 comments:

mr_mrs mikko said...

ayam sikalang mahal maa..
hihih

intan morsalin said...

btullah laili..sume brg skrg ni mahal..kalau bwk rm 50 pi psr mlm cam xtau nak bli hape..nak bajet utk mkn smggu pon susah..huhuhuh...kna diet la pasni..kurgkan mkn..

Ainul Hayat said...

Alololo....comey khadijah nyum nyum ayam yer...

siti norlaili yusof said...

mr_mrs mikko: mutul2...manyak mahal....hihihi...

siti norlaili yusof said...

intan morsalin : betul kak..duit 50 hengget tu macam xde apa pun..nak dapat 50 hengget punyalah payah. tapi nak keluarkan tu..laju je macam air paip..

kalau orang yang ramai anak lagilah kesian kan..nak bajet2 semua tu..pendapatan x seberapa...

siti norlaili yusof said...

ainul hayat : hikhik..maceh.. :)
erni..khadijah memang teramat2 lah suka makan ayam. terutama KFC. dumpling n wings tu,dialah yang makan.. sampaikan ummi nak snap gambar pun x bape nak posing..hehe. :)

Ainul Hayat said...

Laili...tu tandenye dia tengah betul2 menikmati makanan pebret dia tu...hehehe

siti norlaili yusof said...

ainul hayat: hahaha..betul tu.. memang pebret dia.. sejak tumbuh gigi,ayam grg lah pilihan utama dia. kalau p mam kfc bertiga,abah dia pun akak suruh ambik dumpling sbb umminya punya bg kat anak. so,abg lah bg dumpling kat laili..hikhik..