Sunday, February 20, 2011

ulser oh ulser

assalamualaikum...

laili baru je pas blogwalking kat my blogger sifu:k.yat... alahai,cik ninina kena ulser..ni baru boleh nak mam...
cian ninina..sakit amat...sebab tu lah x lalu nak makan.. aunty memahami sangat2 sebab aunty pun kalau kena ulser sampai nak demam2..tp xpelah..aunty ni org besar..mcm qies ni,kecik lg..cakap pun x reti..lahai..ciannya.. k.yat,laili faham sgt perasaan k.yat bila menghadapi situasi ni. kalau kita boleh ganti,dah lama kita mintak bg sakit tu kat kita kan..??? hukhuk...

cerita tentang ulser ni,khadijah pun pernah kena dulu sekali..teruk gaklah sampai muntah2 xleh makan..yelah,sakit..kena plak ulser tu kat hujung rengkong..so,mmg xleh nak telan..byk plak tu..masa kat klinik tu,doktor pun bgtau kemungkinan sebab genetik sebab belah suami laili start drp ayah mertua sampailah suami n adik2,semua selalu kena ulser..kalau silap makan atau tergigit masa makan pun dah jadi ulser.

so,turun kat khadijah..tp x bape kuat sbb laili jarang kena ulser..gen tu cuma drp abah khadijah je lah.. then doktor pesan,selalu jaga pemakanan khadijah n pantau kesihatan dia.. nak tau khadijah ni nak kena ulser sng je..dia akan mintak ais..n tiap kali dia mintak ais..bila check..mmg dah nak jadi ulser. so,bg ubat yg simpan spare untuk dia. xpun,bg minum byk2 n bg mam bubur dan sup je lah..pastu bg je apa dia nak..

bila anak kena ulser,selalunya akan demam.so,persoalan pertama bila doktor suruh bg ais n ais krim tu..xpe ke?
doktor kata xpe..kalau demam pun,ada ubat demam..ais tu akan release ulser tu n jadikan kebas..pas bg ais n ais krim tu,blhlah selit2 bg makan..n selalunya ank tu akn makan sbb dah kebas.tp,bila hlg sejuk tu dia akan tolak sbb rasa sakit.

kalau anak2 atau adik2 kawan2 ada yg kena ulser ataupun diri anda sendiri..makanlah ais n ais krim lebih drp biasa..jgn risau..x bahaya..di samping tu makanlah n sapu ubat skali k.:)

laili doakan sesape yg kena ulser tu cpt sembuh k. amin...

-----------------cinta hingga syurga----------------

4 comments:

alexa yussida said...

tak ske kena ulcer,nti hilang slera makan T__T..akan kena kalau tak ckup minum air mineral..so that kerap amik mineral water sbg prevention..huuu..bila dah kena tenyeh bonjela banyak2 ataupon letak garam..mak aihh sakitttnyee la tp lps tu kebas n hilang sakit jap:D hehehe

followed.

siti norlaili yusof said...

alexa yussida:betul tu,kalau kurang air ada risiko besar untuk kena ulser. bonjela memang agak pedih ckit. tp nak cpt baik,kena gaklah tahan kan..:)

thanks followed..:)

CuppyCakeMommy said...

thanks for the tips..pas ni tahulah nak buat apa,if Mia dapat ulser..tapi semoga di jauhkan la ..tak sanggup nak tgk

btw ada educational toys for khadijah at my blog..do cekidout k

siti norlaili yusof said...

CuppyCakeMommy:sama2 kak..mudah2an tips ni dpt jadi panduan kita nt. dan harapnya xdelah kena kat mia sbb mmg kita xkan sanggup nak tengok sakit yg ditanggung..so,dr awal akak kena rajin tgk perubahan dia sbb mcm khadijah ni,dia mmg x tau nk bgtau tp tingkahlaku dia menunjukkan apa yg dia alami..:)

oh,ada jual educational toys ye..ok,nanti laili tengok. kot ada yg boleh dibeli..:) terima kasih follow cinta hingga syurga ye..:)