Tuesday, February 8, 2011

alternatif terbaik

hai semua...harap semua chat2 belaka seperti kami yang tgh 'semakin chat' ni lah yer...ngeee... :P

'alternatif terbaik'..?wah,topik apakah pula tu ye..????
jeng...jeng..jeng....

ni yang laili nak share ni...wat ibu2,bakal2 ibu n yang seangkatan dengannya lah ye..berkaitan dengan pemakanan anak2..:)

laili ni xlah arif sangat tp bolehlah share ilmu kan..

kebanyakan bb n kanak2 skrg ni,bila renti bf je mesti nak minum susu formula.walaupun mula2 xnk..tp x lama pastu..sure nak.
khadijah plak,dah bermacam cara wat pun tetap xnk susu formula...dah berbagai brand n perisa..semuanya ditolak mentah2..cara pemberian pun,mcm2 cara laili guna..botol susu,botol yg guna straw,cawan..hm,semuanyalah..tetap ditolak.

budak2 ni memang bijak kan,diorang pun pandai guna deria bau..sebab tu lah,dah bermacam trick pun x jadi.kalu guna cawan lagi best..dia datang dekat tengok n hidu bau..out terus..hadoi..pening kepala umminya ni..

lastnya masa pegi klinik sebab x chat dulu tu,tanya cadangan n pendapat doktor..bagi yogurt,minuman kultur n byk ikan..

alhamdulillah,semua tu khadijah terima dgn baik..dan melaui apa yg kita tau,yogurt ada kebaikan n khasiat yg lbh byk drp susu..harganya..?mmg mahal gak lah..laili beli untuk sekotak tu ada 8 cup..harga dlm rm6++ gaklah..sehari bagi dalam 2 cup. so,kalu bajet dalam sebulan tu adalah dalam 60-70 hengget camtulah.. minuman kultur plak wat tambahan..selalunya laili bagi yakult..sehari tu sebotol..kalu vitagen pun minum gak tp untuk sebotol tu,dia minum 2x.mgkin sebab x sesedap yakult kot..hohoho..pandai memilih betul lah dak tecik ni..hukhuk..

dak tecik yang suka amat mam calci-yum
membesar dengan lebih tinggi okeh... ^_________^

untuk snek,laili x bg jajan merapu2..sesekali je bg..tu pun blh dibilang. laili lbh suka bg cornflakes n wafer..disebabkan khadijah alergik dengan pewarna,sejak dia bb lg kami dah try macam2 untuk kenalpasti yg mana dia boleh makan atau x boleh..

kalu untuk coklat,selalunya brand cadbury jadi pilihan...pastu coklat wajib ada untuk khadijah pulak..x lain x bukan..choki2 lah..sebab rasa yg sedap n coklat tu pun x melekat kat gigi..

n amalan hariannya plak,kismis..paling x pun...7biji sehari..nak xnak,kena gak makan..yelah kan,seperti yg kita sedia maklum,kismis ni baik untuk minda. mudah2an nanti mindanya berkembang dengan baik..mudah menerima ilmu..n selalunya setiap malam sebelum tdo,laili bg minum madu ckit...

laili bukanlah nak kata laili ni ummi terbaik sebab bg semua ni,tapi ada sesetengah orang lepas pandang..anak dah xnak susu formula,apa susah..biar je lah..lg jimat..

salah tu...xleh biarkan camtu..nanti cian kat anak tu,x cukup zat.. so,sebagai penjaganya,usahalah supaya anak tu dapat zat yg sepatutnya..jangan diabaikan sebab pemakanan yg chat akan membentuk minda yg cerdas n badan yg chat...

sama2 kita jaga permata hati kita k. if kawan2 ada ilmu untuk share,amat dialu2kan...mudah2an dapat bagi kebaikan wat kita semua..insyaallah...

2 comments:

ieka said...

laili dh bnti bfkn khadijah ke??same cm ank sy..payah nk ajr fm..tp skangni alhadulillah dh mau sket num gne cwn...erm,,nti nk try gak lh bg calci-yum kt ank sy..bgs info yg laili share hrni.tq ye?..=)

siti norlaili yusof said...

ye ieka..laili dah rentikan bf khadijah..dah sebulan gak lah..ajar dia minum susu formula dah lama dah tapi x mau gak..lastnya terbuang mcm tu je..susah hati sangat bila dah renti bf zat dia kurang. mujurlah apa yg doktor suggest tu dia nak.hihi..u r wellcome dear..sama2 kita share ok.
bagus tau ieka,yogurt ni..nanti try lah bg kat anak ieka.mcm2 perisa ada..sedap..:)