Monday, February 21, 2011

preggy episod 1.

*________________*

bila tengok tajuk di atas tu,msti ramai bajet laili tgh preggy 2nd bb...betul x..? hahaha...xdelah.. tggu2 dulu okay..:)

sebenarnya entri kali ni laili nak share pengalaman masa preggy..bukannya nak bgtau laili tgh preggy..hikhik..

skrg ni laili tgk ramai betul yg mengandung..ada yg baru 1st time n ada yg dah 2nd n 3rd... pada yg dah ada pengalaman tu,mgkin dah boleh nak handle sbb dah pernah lalui. tp bg yg baru 1st time tu,kenalah ajin2 bertanya n wat research k. :)

laili dulu pun masa preggy selalu baca buku n cari info..mcm2 maklumat laili dptkan.. selalunya bila preggy ni ada morning sickness cuma ia berbeza mengikut hormon. ada setengah org tu,asal makan je muntah..bau ckit je muntah..demam sepanjang hari x leh bangun..sampaikan badan pun jadi susut sbb dah x lalu makan..ada juga yg takut nak makan sbb asal makan mesti muntah..sakitnya Tuhan saje yg tau.. uwek2 pagi,ptg,malam..

laili dulu pun camtu juga..asyik muntah..x kira waktu.org kata elok makan asam untuk kurangkan loya tp laili x lalu nak makan.pastu ada sesetengah bau mmg x tahan..nasi baru masak atau tengah mendidih..fuh,rasa mcm busuk sangat n sampai 6 bln preggy pun laili alah dgn bau tu..so,tiap kali masak nasi,mesti pastu dok jauh2 n makan pun tggu nasi tu sejuk..hihihi..

untuk trimester 1-2 tu mmg alahan teruk gak lah,xleh silap ckit mesti muntah. sampaikan nak shopping baju raya pun cancel sbb x tahan dgn bau baju2 baru tu(org mengandung ni mmg pelik..bau baju pun boleh mabuk..lawak plak rase..hehehe)..terduduk gaklah..mujur en.suami tu sgt sabar dan setia d cc dgn keadaan isterinya ni..yg best tu,masa on the way nak pegi tmpt parking kete...masa tu tgh melintas jalan,laili termuntah..mmg dah usaha tahan tp xleh..pucat gak lah masa tu kot en.suami marah sbb malu lah..huhuhu..:(

tp x...dipapahnya isterinya ni dgn penuh kasih syg..suruh kuatkan semangat... masa tu nampaklah matanya mcm berkaca2 ckit..terharu i...:) thanks syg..sbb x pernah lgsung mengeluh..selalu bg semangat.. syg sayang...^__________^

tp 1 yg laili amalkan,kalu pas muntah msti terus makan walaupun x larat sbb nak bg ada tenaga n untuk bb. so,kwn2 yg rasa fobia ckit nak makan tu...makan je lah.. selalunya org preggy ada masalah kurang darah. alhamdulillah laili xde masalah tu walaupun kurang makan. sbb laili hari2 minum madu n makan telur ayam..n tu je lah yg larat pun..telur goreng mata kerbau,pastu letak sos cili+kicap.. laili siap ngadu kat doktor takut ada masalah.rupanya doktor kata telur amat baik untuk ibu mengandung..:)

klah,laili rasa cukup untuk info hari ni. esok laili sambung lagi bab regangan n kegatalan sebab mengandung k. 

pesanan laili wat ibu2 yg mengandung tu,tabahkan hati n kuatkan iman k. masa mengandung ni mmg mcm2 dugaan dtg.. banyak2lah bersabar. mudah2an bb tu nanti akan ikut menjadi seorang yg penyabar. 

sekian saje untuk hari ini..wassalam...

-----------------------cinta hingga syurga----------------

14 comments:

. i n n z c h u b b y . said...

thanks for sharing the info...

siti norlaili yusof said...

innzchubby: u r wellcome dear...sharing is caring. esok laili sambung lg k..:)

iftitah_ihsan said...

hola laili :)
wanna your help.

im join contest in FB. plis vote for me
1st step : http://www.facebook.com/pages/Syikeen_fasyenista/177810405572203

2nd step : http://www.facebook.com/photo.php?fbid=195206583832585&set=a.191508180869092.49402.177810405572203

tq :)

:: noremy bte rahmat :: said...

besh...

tingin sgt nak rasa pengalam nie semua...

akak,doakan tuk kita yer!

siti norlaili yusof said...

iftitah ihsan: ok,dah vote. gud luck.. :)

siti norlaili yusof said...

noremy:ye,mmg best dik.. 1 hari nanti pasti adik akan dapat rasa pengalaman ni.. dan akak pun akan sentiasa doakan wat adik n suami...dapat anak yg comel2 n yg hyperactive mcm khadijah ni..melasak je..x reti dok diam..hehehe..:)

ieka said...

smela ade gak mabuk sket2 dlu..plng xthn klu tgh shopping..tbe2 rse nk pitam n mntah..kelamkabut kuar cr tong smph..naseb smpt.buatnya tlps tgh jln,aww maluwwnyeee...

CahayaCintaIlahi said...

wah beshnye mempunyai rasa itu
tu la kta org first time preggy ni
teruk sikit kan nanti 2nd time n
strsnye will be ok.. ye kot.. hehe

siti norlaili yusof said...

ieka:hadui...laili ni sampai muntah tengah jalan..malu gak masa tu..tp dah x leh wat apa...nasib suami laili amat memahami..kalau x,mau kena tinggal kat tgh jalan tu kot..hihihi...

pastu langsung xnk jalan..ikut pegi market pun x nak..kalau kuar shopping pun sekejap2 je..xnak lama2...:)

siti norlaili yusof said...

CahayaCintaIlahi:alhamdulillah,walaupun agak sukar ckit,tp best sgt..malu2 pun,tulah pengalaman. khadijah dah besar nt,nak citer kat dia..hikhik...

tntg alahan masa preggy ni,x tentu gak,bergantung pada hormon..tp kalau kita kuat lawan,oklah ckit.. kalau kita ikutkan sgt..bgn pun x larat...

harapnya bb yg seterusnya nt oklah jugak..:)

:: noremy bte rahmat :: said...

terima kasih (^_______^)

Ainul Hayat said...

Laili....etbencer gakkan time preknen ni. Mcm2 pengalaman dan cerita orang Erni dah dengar. Mujurlah Laili ada asben yang betul2 memberi semangat kat Lailli. HEHEHE....Best3....Hope the next one should be fine...da ade experience kan. ;)

siti norlaili yusof said...

noremy:sama kasih...:)

siti norlaili yusof said...

erni:hahaha..mmg tersangat lah mencabar...
syukur sgt sbb suami selalu bg semangat n sbr tgk kerenah laili yg silap ckit je mesti uwek2...hihihi..

insyaallah,next dah boleh control ckit kot..harap x teruklah alahan tu..n xnklah muntah tgh jalan lg..huhuhu...:)