Wednesday, February 9, 2011

kemalasan vs rajin...

ish...tajuk apa plak lah kali ni..tajuk yang ntah hape2 kan..hahaha...xpelah,yg penting isinye...

teruskan membaca k.. :)

sebenarnya camni,setelah sekian lama laili x memanjakan taman mini kami tu..semalam turun gak untuk manja2kan..yelah,cian pokok2 tu semua..sesekali perlu dimanjakan gak..ajak2 nyembang(i'm not crazzy ok..peace no war...ahaks..:) ),gembur2kan tanah,baja....

bukan apa,bagi orang macam laili ni,memang payah ckit nak dok berkebun lama2 sebab dak tecik ni suka kaco..so,semalam masa dia main dengan mak de n pak su nya..laili pun cepat2lah wat apa yg patut..
fuh,berpeluh x ingat2,tapi best..

khadijah wif mak de...main batu seremban sambil bagi kucing mam... ^__^

teringat momen bersama suami..selalunya sama2 turun padang..suami tlg tanam,laili plak tolong siram..hahaha...
sebabnya,kalau laili yang tanam,pokok tu mesti x hidup lama..orang tua2 kata tangan panas..hm,x tau lah panas ke x...suam2 kuku je kot... hukhuk...

rumah kami ni pun rumah sewa jer,masa mula2 duduk mmg xde tanaman..pastu,barulah ada..tu pun atas usaha bersama en.suami..kalau harap laili,agaknya mau letak bunga plastik yg gantung2 tu jer kot...hihihi.... hadoi,lawak plak..xdelah..harus ada sikit tanaman gak..nanti kosong sangat..kalu dok apartment tu xpelah lagi,xde laman..ni sah2 ada laman..besar plak tu.. rugi kalau x dimanfaatkan..

bagi kucing mam by hand..:)



so,aktiviti khadijah bersama pak su n mak de semalam..cycling n main dengan 'comot' kucing yg dibela pak su nya..sangat manja..tp cian,kucing tu xde sebelah mata..x taulah nape.. khadijah mmg suka sangat dgn comot tu. hari2 pegi bagi makan...

oh ya,ada orang bgtau kalu nak tanaman tu elok subur,bubuh hampas teh..sejuk kononnya...tapi ada gak yg bubuh kulit telur ayam yg direbus tu..hancur2kan..hihihi...
guna kulit telur ayam ni,abg laili yg ajar..tiap kali balik kg n pegi kenduri,bila makan telur rebus tu..dia hancur2kn kulit tu pastu tabur kat pasu bunga..

mulanya laili marah sebab dia letak kat pokok bunga kesayangan laili yang suami belikan..(time tu dah bertunang),bising gak lah laili marah sampai ngadu kat mak n wife abg laili tu sebab semut datang sampai nak mati pokok tu...jenuh laili wat macam2. x lama pastu,tengok2 pokok tu jadi lagi subur..tiap minggu kuar bunga..kembang elok..dah tu plak yg bestnya bunga yg kuar tu bukan 1 kaler..ada merah,pink...hm,pandai en.suami pilih pokok..hehehe..

pas drp insiden tu,laili plak yg rajin bubuh kulit telur ayam tu...hihihi...peace...

kalau kawan2 ada tips best jaga pokok,share dengan laili ye...tq... ^_____^

2 comments:

Cik Aish said...

copppppppp...kuceng tu sangat comel okay..hehe. nnt leh kawen ngn kucing kite..

siti norlaili yusof said...

hahaha...comel kan..?kalu dekat mmg dah lama bg kawan...:)