Sunday, February 6, 2011

anak oh anak....

pagi ni laili bz wat dgn keje2 umah...pas sarapan,bawak khadijah jalan2 tepi pantai depan umah ni...dapatlah merasa ckit suasana macam dalam drama bersiri korea "full house" tu...cuma umah je lah x sama..umah kami umah biasa2 jer...hehehe...

tengah dok jalan2 tu sebab hari ni air surut,air pun keringlah ckit..tengok ada banyak burung terbang sana cni... khadijah pun excited tengok sebab banyak amat..bunyi pun macam2 bunyi...

sambil dok ajuk bunyi burung tu,watlah ckit sesi belajar cakap dengan khadijah..

ummi:khadijah,itu namanya burung,cuba khadijah sebut burung...ummi nak dengar... bu...rung...
khadijah:............butung....bu...tung....
ummi:eh,bukan butung lah..burung.. ikut ummi sebut ye...bu...rung..
khadijah:...bu...toi...bu...toi....
ummi:hah,butoi..????apa yang butoi plak...burung lah... hah,yang tu burung gagak..(sebab tiba2 ada burung gagak datang)
khadijah: gak..gak...^__^
ummi:hahaha...ummi suruh sebut burung,gak gak plak yang khadijah sebut ye..?xpelah,nanti kita belajar lagi...^_____^


seronok kan bila melihat perkembangan anak n masa dia explore setiap perkara yg ada kat sekitar dia..laili rasa kawan2 semua pun sama kan..ajar ank2 atau ank sedara macam ni lah..kena byk sabar..bukannya terus2 pandai..

tapi kita sebagai penjaga,kenalah sentiasa bersama mereka..mengajar tanpa jemu..tanpa putus asa sebab mereka amat perlukan kita...


apapun,layan je lah..nikmati bersama zaman kanak2 mereka..

laili syukur sangat jadi ummi pada usia yang muda,umur laili baru 21 dah ada khadijah...skrg ni umur laili dah hampir 23.khadijah plak dah hampir 2 tahun..nt bila laili umur dlm 40-an,khadijah dah dlm 20-an..hm,cpt kan masa tu berlalu..nt x sedar pun..

ummi abah akan terus bersama khadijah supaya khadijah dapat belajar dan mengenal  tentang hidup...ummi abah sayang khadijah..be a good girl k.. :)

sebut tentang ni,laili sedih mengenangkan nasib sesetengah kanak2 yang xdpt melalui hari2 mereka dlm suasana ceria gembira macam kita..menjadi mangsa dera,mangsa hawa nafsu manusia yang x layak digelar manusia..ada juga yang dibunuh..dibiarkan begitu sahaja tanpa pembelaan...banyak bayi2 dibunuh kerana kesilapan masa lalu yang trlalu mengikut hawa nafsu.. nauzubillah...

laili harap kawan2 semua jauhkan sifat2 ni..pada yang belum berkahwin tu,jagalah maruah anda...diri anda hanya untuk lelaki bergelar suami..jangan begitu mudah menggadaikan maruah hanya kerana nak membuktikan cinta. andai benar nak mmbuktikan,buktikan dengan cara yang halal supaya tiada yang mnjadi mangsa dan diri anda pun selamat dr mnjadi mangsa. renung2kan k.

cinta itu begitu indah sampai terkadang kita lupa dengan yang mana 1 btul dan yg mana 1 salah.. untuk itu,tetapkanlah iman..jangan mudah terpedaya..

insyaallah,jodoh yang baik jadi milik anda..n anak2 pun akan dapat hidup gembira dalam suasana keluarga yang bahagia..insyaallah..amin...

4 comments:

ieka said...

slm kenal laili...br 4lo blog awk..xsngka kte sebaya..ank pn sbya gak,girl..cme tua khadijah 5bln..smoga kte sme2 dpt m'didik & m'jaga ank s'baiknye b'landaskn ajrn islam spt yg dtnjukkn oleh Rasulullah s.a.w...

siti norlaili yusof said...

salam kenal juga wat ieka...thanks atas kesudian follow blog ni..sama2 kita kongsi cerita n pendapat..
lah,kita sebaya ye..?anak pun sebaya..?baguslah tu..nanti boleh bg kawan..:)
insyaallah,sama2lah kita mndidik n mnjaga anak2 kita sebaiknya..mudah2an terhindar dr segala keburukan... insyaallah...:)

ieka said...

insyaAllah,,tp, sy tade blog tw..blom t'bkak lg ht nk create..xrajen nk m'naip sbnrnye..hehe..

siti norlaili yusof said...

xpe ieka...kat cni pun still boleh kongsi pendapat kan..yang baik kita jadikan teladan..yg buruk kita jadikan sempadan.. insyaallah.. :)